Rozenkever
De Rozenkever Phyllopertha horticola
De rozenkever ook wel bekend onder de naam Johanneskever, is een opvallende verschijning. Door zijn groene gouden glans is hij makkelijk te onderscheiden van bijvoorbeeld een Meikever, die een donkere kop heeft. Deze kever komt voor in de Europa en Azië. Hoewel sommige mensen het een mooie verschijning vinden, kan deze kever met een afmeting van ongeveer tien millimeter veel schade aanrichten aan het gazon en andere beplanting.
De levenscyclus van een Rozenkever
De Rozenkever komt in de maanden mei en juni uit de grond. Wanneer dit precies plaatsvindt, is sterk afhankelijk van de temperatuur. Voordat de Taxuskevers uitvliegen doorlopen ze vijf stadia, dit zijn het eistadium, drie larvenstadia en uiteindelijk het volwassen stadium. Zoals geschreven hebben ze een opvallend uiterlijk en zijn ze door hun roodbruine schild en groene nek makkelijk te identificeren. De larven (engerlingen) die zich net onder de oppervlakte ontwikkelen hebben een kenmerkende C-vormig uiterlijk en groeien door totdat ze een afmeting hebben van 20 millimeter. Deze larven overwinteren door dieper in de grond te kruipen. Dit zogenaamde overwinteren vindt plaats in het derde stadium. In het voorjaar wanneer de temperatuur stijgt verpoppen de larven en vliegen ze uit. De levenscyclus is ook weer afhankelijk van de temperatuur, gemiddeld genomen duurt de complete levenscyclus twee tot drie jaar. In meer gematigde klimaten zal dit eerder drie jaar zijn.
Hoe plant de Rozenkever zich voort
Een bekend fenomeen van de Rozenkever zijn de zwermen mannetjes die net boven het gras hangen. Als je dit ziet gebeuren dan zoeken de mannetjes vrouwtjes om mee te paren. Deze bevinden zich net boven het gras. Na het paren beginnen de vrouwtjes eieren te leggen op een diepte van ongeveer 5 tot 10 centimeter. In totaal leggen de vrouwtjes ongeveer 40 eitjes. Het bijzondere is dat ze ongeveer 30 eitjes direct leggen, vervolgens gaan eten bij struiken en bomen, om daarna het laatste deel van haar eieren op een andere plek te begraven. Deze eieren komen, weer afhankelijk van de temperatuur na vier weken uit.

Schadebeeld door de Rozenkever
De volwassen Rozenkevers veroorzaken nauwelijks schade. In een uitzonderlijk geval kan een berk of eik ten prooi vallen van een Rozenkever, maar dan moeten ze wel in grote getale aanwezig zijn. De grootste schade ontstaat door de in de volksmond bekende engerlingen. Deze C-vormige larven voeden zich met de wortels van gewassen. Dit kan op diverse plekken voorkomen, waaronder weilanden, tuinen, maar in kwekerijen kunnen ze actief zijn. Meestal worden Rozenkever pas in een laat stadium opgemerkt, dit komt omdat de larven in het tweede stadium geen tot nauwelijks zichtbare schade aanbrengen. In het derde stadium verandert dit en worden bijvoorbeeld in het gras gele en bruine plekken zichtbaar. Een neveneffect is het feit dat planten door de aanvreting van wortelen kwetsbaarder worden voor andere ziektes.
Daarnaast bestaat er zogenaamde nevenschade doordat vogels en andere zoogdieren op zoek gaan naar de larven en het gras overhoop halen om ze te vinden.
Het bestrijden van Engerlingen en Emelten is met de inzet van aaltjes / nematoden goed mogelijk
Om dit succesvol te doen is de periode van inzet en het type nematode cruciaal voor succes. Wij adviseren jou graag in het bestrijden van deze plaag. Nadat het onderstaande formulier is ingevuld nemen wij z.s.m contact met jou op voor een passend advies: