Junikever

De junikever Amphimallon solstitiale

 

Deze kever behoort tot de familie bladsprietkevers. In vergelijking met andere keversoorten is deze kleiner, ze worden ongeveer 20 millimeter lang. Zoals de naam doet vermoeden komt deze het meest voor in de maand juni.  

De levenscyclus van een Junikever

 

In eerste instantie leeft de junikever als larve ondergronds. Deze kever doorloopt drie fases en voedt zich met plantenwortels. Gedurende twee a drie jaar ontwikkeld deze larve zich tot een volwasse junikever. Vervolgens vliegt de kever uit en zoeken ze bijvoorkeur loofbomen op om zich met de bladeren hiervan te voeden. 

Hoe plant de Junikever zich voort

 

Nadat de junikever voldoende heeft gegeten gaat deze op zoek naar een partner om zich voort te planten. De kevers leggen gemiddeld twintig eieren en verstoppen ze in de grond op een diepte van ongeveer twintig centimeter. Deze eieren zijn ovaal, en geelwit van kleur. Als de eieren uitkomen zijn het larven, deze larven, ook wel engerlingen genoemd zijn C-vormige larven en crème wit van kleur. De kop van deze engerlingen is oranje, het lichaam is donker en het achterlijf heeft zes poten. Deze larven leven afhankelijk van de temperatuur twee tot drie jaar in de grond waarna ze overgaan in het popstadium. Dit stadium is beduidend korter, slecht een aantal weken. Vanuit het popstadium komen de volwassen junikevers tot leven en vliegen ze uit.     

 

levenscyclus engerlingen in de bodem junikever

Schadebeeld door de Junikever

 

Het schadebeeld van de Junikever ontstaat in eerste instantie door de larven, ook wel engerlingen genaamd. Deze voeden zich in het eerste stadium van hun leven met kleine humusdeeltjes van plantwortels. In dit eerste stadium zal het gras nog niet veel schade ondervinden van de engerlingen. Maar in het tweede stadium beginnen ze aan de eerste wortels van het gras te eten. Vervolgens, in het laatste stadium eten ze grote wortels en dit is duidelijk te zien aan het gras, er ontstaan kale plekken. Door dit verloop wordt de plaag vaak pas in het derde jaar opgemerkt. In dit stadium wordt de bestrijding met bijvoorbeeld aaltjes bemoeilijkt omdat de larven al te groot zijn, en dus minder gevoelig voor nematoden.
Tot slot kan er zogenaamde secundaire schade ontstaan door het toedoen van vogels en andere zoogdieren, deze graven naar de larven in het gras waardoor natuurlijk de nodige schade kan ontstaan.  

junikever amphimallon solstitiale

Het bestrijden van Engerlingen en Emelten is met de inzet van aaltjes / nematoden goed mogelijk

Om dit succesvol te doen is de periode van inzet en het type nematode cruciaal voor succes. Wij adviseren jou graag in het bestrijden van deze plaag. Nadat het onderstaande formulier is ingevuld nemen wij z.s.m contact met jou op voor een passend advies:

14 + 4 =