Meikever
De Meikever Melolontha Melolontha
De Meikever is afkomstig van de familie Scarabaeidae. Deze keversoort komt in veel delen van de wereld voor. Hij is onder andere waargenomen in Europa, Rusland en delen van Azië.
De Meikever is doorgaans net wat groter dan de Junikever, meestal hebben ze een afmeting van 25-30 millimeter, een donker kop en een bruineschild op hun rug.
De levenscyclus van een Meikever
De Meikever kent vier stadia welke begint met het eistadium. Afhankelijk van de temperatuur komen ze na vier tot zes weken uit. De ideale temperatuur voor de eieren ligt tussen de 15 en 20 graden. Nadat de eieren zijn uitgekomen komen ze in het larvenstadium (engerlingen), dit gebeurt in de maanden augustus en september. Deze larven brengen nog niet veel (zichtbare) schade toe, omdat ze slechts kleine deeltjes van de wortels eten. Maar nadat deze larven de winter doorgekomen zijn en in het derde deel van hun ontwikkeling zitten, neemt de vraatzucht enorm toe. Hierdoor ontstaat veel schade aan bijvoorbeeld de grasmat. Deze derde fase duurt doorgaans een jaar, waardoor er twee keer schade aan het gewas kan ontstaan. Uiteindelijk vindt de verpopping tot kever in eind juni plaats. De Meikever vliegt uiteindelijk uit in augustus en kunnen in de winter overleven in een zogenaamde pop-kamer. Deze kan zich net onder het oppervlakte bevinden, maar kan ook veel dieper zitten, tot soms wel een meter diep. In de maanden april en mei, wanneer de temperatuur een aantal dagen en nachten boven de 10 graden is gebleven vliegen de volwassen meikevers weer uit.
Hoe plant de Meikever zich voort
De gehele levenscyclus van de Meikever neemt in de meeste landen drie jaar in beslag. In sommige landen, waar de temperatuur laag is, kan de levenscyclus vier jaar duren.
In april en mei komen de Meikevers uit de grond en gaan ze op zoek naar plekken waar ze zichzelf kunnen voeden. Deze voedsel zoektocht duurt doorgaans twee weken waarna de vrouwtjes geslachtsrijp terugvliegen naar waar ze zijn uitgekomen. Op deze plek leggen ze doorgaans meer dan 20 eieren. Deze eieren worden verstopt op een diepte van ongeveer 20 centimeter. Tijdens het leggen van deze eitjes sterven de meeste vrouwelijke kevers, maar een klein deel overleeft en herhaalt de cyclus. Wanneer de omstandigheden goed zijn, kan een vrouwtje dus meer dan 40 eieren leggen met alle schadelijke gevolgen van dien.

Schadebeeld door de Meikever
De volwassen Meikevers veroorzaken nauwelijks schade. In een uitzonderlijk geval kan een pruimenboom ten prooi vallen van een meikever, maar dan moeten ze wel in grote getalen aanwezig zijn. De grootste schade ontstaat door de in de volksmond bekende engerlingen. Deze C-vormige larven voeden zich met de wortels van gewassen. Dit kan op diverse plekken voorkomen, waaronder weilanden, tuinen, maar in kwekerijen kunnen ze ook actief zijn. Een neveneffect is het feit dat planten door de aanvreting van wortelen kwetsbaarder worden voor andere ziektes. Daarnaast bestaat er zogenaamde nevenschade doordat vogels en andere zoogdieren op zoek gaan naar de larven en het gras overhoop halen om ze te vinden.
Het bestrijden van Engerlingen en Emelten is met de inzet van aaltjes / nematoden goed mogelijk
Om dit succesvol te doen is de periode van inzet en het type nematode cruciaal voor succes. Wij adviseren jou graag in het bestrijden van deze plaag. Nadat het onderstaande formulier is ingevuld nemen wij z.s.m contact met jou op voor een passend advies: